#parietallobeffect
SAVUNMADA VURUŞLAR BAZEN NEDEN SALDIRGANI ETKİSİZ HALE GETİRMEYİ SAĞLAMIYOR?
Gerçek bir saldırıya karşı savunma yaparken bazen vuruşlar etkisiz kalabiliyor, hatta saldırgan daha büyük bir motivasyonla size saldırıyor…Unutmadan; realitede ilk vuruşta ancak belli noktalara vurursanız rakibi etkisizleştirebilirsiniz. Fakat sorun şu ki, kaotik bir saldırıda o noktalara ulaşabilmek oldukça zordur!
Temel sebeplerden biri, dövüş sırasında beyindeki PARIETAL LOB’un bir filtreleme yaparak zihnin beden ile olan ilişkisini kesmesidir. Bu yüzden saldırgan aldığı darbelerin acısını çokluka hissetmez. Hatta yaralansa dahi, eğer hareket etmesine engel olabilecek fiziksel bir işlev sorunu yoksa saldırmaya devam edebilmektedir. Bu, yaşama motivasyonu sayesinde devreye giren bir mekanizma olup, özellikle bıçaklı saldırılarda (hayati organa gelmemişse) çok iyi çalışan sinirbilimsel bir hayatta kalma sistemidir.
Gerçek savunmada vuruşların etkisiz kalmasının birçok nedeni var elbette. Parietal lob dışında, tehdit ve saldırı sırasında aktif olan hormonlar da bu işi görmeye yardımcı olur. Ancak bu konuda en dikkat çeken sebeplerin başında, öfke yüzünden kontrolünü kaybeden kişilerin vuruşlarda isabet sağlayamama sorunu gelir. İsabet probleminin bir diğer nedeni de mücadeledeki kaosun, istenilen noktaya vuruş yapılabilmemize izin vermemesidir. Buna çeşitli kilit, kavrama, “armbar” gibi teknikleri uygulayabilmekte dahil edilebilir. Çünkü karşımızda kum torbası veya bizimle aynı tekniği bilen bir rakip yoktur. Sokaktaki rakip düzensiz ve deyim yerindeyse “kafasına göre” hareket eder. Bu da bizim düzgün bir vuruş yapabilmemiz için gereken açı ve mesafeyi yani pozisyonu sürekli kaybetmemize neden olmaktadır.
En önemlisi de psikoloji…
Özellikle deneyimli, darbe almaya alışık veya doğuştan dövüş motivasyonuna sahip olan kişiler psikolojik olarak amatörlerin yapacaklarından etkilenmezler. Bu tarz insanları vuruşla etkisiz hale getirebilmek ancak biraz şansa, belki biraz da aksılsız cesaretle yapılan hamilelerle olabilir.
Bu noktada eğitimde ne çalıştığınıza ve ne öğrettiğinize dikkat etmenizde yarar olabilir. Çünkü antrenmanlarda REALİSTİK SİMÜLASYON yapılmazsa gerçekte uygulanacak hareketlerin nasıl sonuç vereceğini bilemiyor olacağız. Özellikle öfke ve saldırganlık gibi doğal olmayan koşullarda yapılan antrenman yüzde yüz yanıltıcı olacaktır.
Bu konuda önerim şu olabilir; hangi savunma hareketini çalışıyorsanız, eğitim verdiğiniz kişiden o savunmanın saldırısını sert ve öfkeli bir şekilde yapmasını rica edin. Ama bu konuda samimi olmak şarttır. Eğer bu koşulda da hareket çalışıyorsa sorun yok. Eğer çalışmıyorsa demek ki savaş sanatının paradigmasını değiştirmenin zamanı gelmiş demektir.
Genel olarak düşüncelerim bu yöndedi. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Naci Kesener
SAVAS Bireysel Savunma Sistemleri
nacikesener.com
0537 367 50 67
youtube.com/nacikesener
instagram.com/nacikesener
“Parietal Lob”, kaynak Prof. Sinan Canan.